Najboljši način priprave brokolija za več okusa in hranil
Brokoli pogosto deli mnenja – nekateri ga obožujejo, drugi težko prenašajo njegov okus ali teksturo. A skrivnost uživanja v tej hranljivi zelenjavi se po mnenju kuharske mojstrice Elizabeth Rider skriva v načinu priprave.
Za Express je Riderjeva pojasnila, da kuhanje v vodi brokoliju ne le odvzame okus, temveč tudi pomembna hranila. »Dlje kot se kuha, več vitaminov izgubi,« opozarja. Med kuhanjem v vreli vodi tako izginejo pomembni vitamini, kot so C, K in B, poleg tega pa brokoli postane mehak in brez pravega okusa.
Namesto tega priporoča peko – v pečici ali zračni cvrtniku. Po njenih besedah pečenje ne samo da poudari naravno sladkost brokolija, temveč mu doda tudi hrustljavo teksturo, zaradi katere je prijetnejši na ugriz. »Pečen brokoli je odlična priloga in se odlično poda tudi k hladnim solatam,« pravi.
Za dodatno izboljšanje okusa priporoča preprost trik: kanček limoninega soka po pečenju. Ta doda svežino in lepo zaokroži okus zelenjave.
S pečenjem brokolija tako ne pridobimo le boljšega okusa, temveč tudi ohranimo več hranil – brez kompromisov pri teksturi.